مبلمان علاوه بر اینکه یکی از اجزای مهم دکوراسیون داخلیست، در راحتی و آسایش ساکنان نیز نقش مهمی دارد. بههمین دلیل توصیه میشود پیش از خرید مبلمان جدید (یا تعویض پارچه مبل)، با انواع پارچه مبلی و پارچه رومبلی آشنایی داشته باشید. اگر شما نیز در آستانه خرید مبل یا تعویض پارچه مبلمان خود هستید، راهنمای کامل “آقای مبل” برای آشنایی با انواع پارچه رومبلی را از دست ندهید.
بافت پارچه مبلی
برای اینکه بخواهیم انواع پارچه مبلی را معرفی کنیم پیش از هر چیزی باید درباره بافت آن اطلاعاتی کسب کنیم. هر پارچهای دارای بافت متفاوتی است که از بافت شل گرفته تا بافت سفت و محکم دسته بندی شده و موجب میشود استحکام یک پارچه کم یا زیاد شود. هرچه یک پارچه بافت سفتتری داشته باشد مستحکمتر شده، شستن آن سادهتر میشود و ظاهر خود را نیز دیرتر از دست میدهد.

انواع پارچه مبلی
به سختی میتوان تمام مدلها یپارچه رومبلی را شمرد؛ اما از لحاظ جنس و بهطور کلی، میتوان انواع پارچه مبلی را به 3 دسته تقسیم کرد:
- پارچه رومبلی طبیعی (پنبهای، نخی، پشمی، کتان، ابریشم و…)
- پارچه مبلی مصنوعی (نایلون، پلی استر و ویسکوز و…)
- پارچه رومبلی ترکیبی

میزان استفاده شما از مبل چگونه است؟
شاید تصور کنید عمده استفاده از یک مبل نشستن روی آن است. اما باید توجه کنید که شما چقدر ممکن است میهمان داشته باشید، چقدر این امکان وجود دارد که چیزی روی مبل شما ریخته شود و آیا کودک شما با دستان شکلاتی روی مبل خواهد رفت یا خیر. یا حتی فرزندان سایر افرادی که با آنها رفت و آمد زیاد دارید نیز روی مبل خواهند رفت یا نه. تمامی این موارد در نحوه استفاده شما از مبل تاثیرگذار است و باید هنگام انتخاب پارچه مبلی در نظر گرفته شود. مثلا پارچه گران و لوکس اغلب برای جاهایی مناسب هستند که به ندرت استفاده میشوند؛ جایی که خیلی در دسترس کودکان نیست یا توسط حیوان خانگی پاره نخواهد شد. نکته دیگری که باید در نظر داشته باشید جایی است که مبلمان شما در آن قرار میگیرد. به عنوان مثال، پارچههای تیره یا مدلهایی که زود رنگ پریده میشوند نباید در معرض نور خورشید قرار بگیرند. در چنین شرایطی شاید بهتر باشد هنگام خرید پرده اتاق پذیرایی نیز جنس ضخیمتری انتخاب کنید.

آیا حیوان خانگی دارید؟
بسیاری از افراد علاقه به نگهداری از حیوان خانگی دارند. یکی از نکاتی که باید هنگام تمیزکردن خانه با وجود حیوان خانگی در نظر گرفت، تمیزکردن مبلمان است. بهتر است نوعی از پارچه مبلی انتخاب شود که از الیاف طبیعی بافته شده است. در این صورت جمع کردن موی حیوانات یا هرگونه آلودگی دیگر از روی آنها سادهتر خواهد بود. الیاف طبیعی همچنین میزان آلرژی را نیز کاهش میدهند.

چه رنگی میخواهید انتخاب کنید؟
تیرگی یا روشنی رنگ پارچه مبلی نیز اهمیت دارد. پارچههای تیرهتر دیرتر کثیفی و آلودگی را نشان میدهند و این در حالی است که پارچه روشنتر، سریعتر لکه و هر گونه آلودگی را نمایان میکند. در چنین شرایطی باید در نظر داشته باشید کدام نوع پارچه مبلی راحتتر تمیز میشود یا قابل شستشو است. بنابراین اگر میخواهید مبل خود را از رنگ روشن انتخاب کنید بهتر است جنس پارچه آن قابل شستشو باشد. برخی مبلها روکش جداگانه دارند و شما میتوانید هر بار آن را جدا کرده و در ماشین لباسشویی بشویید. بنابراین اگر کودک بازیگوش در خانه دارید و در عین حال میخواهید یک پارچه رنگ روشن برای پارچه مبلی انتخاب کنید حتما شستشوی آن را نیز در نظر بگیرید.

میخواهید پارچه مبلی شما ساده باشد یا طرح دار؟
در طرحهای جدید، مبلهای تکی با طرح یا رنگی متفاوت از مبلهای سه نفره یا بزرگتر ارائه میشوند. اگر تصمیم دارید از این ایده بهره ببرید این نکته را نیز در نظر داشته باشید که معمولا مبلهای بزرگتر را تک رنگ انتخاب کرده و مبلهای تکی را طرحدار در نظر میگیرند. هرچند نکته دیگری که درباره پارچه مبلی طرحدار باید در نظر گرفت این است که برخی از این طرحها به دلیل شلوغ بودن، کمتر لکهها و آلودگیهای روی مبل را نشان میدهند. بنابراین پارچه مبلی طرحدار و شلوغ میتواند انتخاب خوبی برای خانوادههای پر جمعیت باشد.

تمیزکردن مبل چقدر ساده است؟
به غیر از قابل شستشو بودن پارچه مبلی، تمیزکردن آن بدون نیاز به لباسشویی نیز اهمیت دارد. شما همیشه نمیتوانید رومبلی را جدا کرده و داخل لباسشویی بیندازید. اما اگرپارچه مبلی شما طوری باشد که بتوانید هر هفته هنگام گردگیری به روی آن دستمال بکشید و خیلی سریع تمیز شود میتواند کار شما را راحتتر کند. هرچند تمام این موارد بستگی به میزان استفاده و تعداد جمعیت خانه و میزان آلودگی رومبلی دارد. شاید اگر فقط یک زوج باشید یک رومبلی چرمی یا جیر بتواند برایتان انتخاب خوبی باشد که به سادگی هر هفته با یک دستمال گردگیری شود.

انتخاب سبک و رنگ پارچه مبل
در کنار توجه به نوع و کیفیت پارچه مبل، نکته مهم دیگر تناسب نقش، طرح و رنگ آن با دکوراسیون محیطی است که مبلمان در آن قرار می گیرد و به نوعی کامل کننده سبک مبلمان خواهد بود. اندازه و کاربری محیط از جمله دیگر عواملی است که در انتخاب پارچه تأثیر خواهد گذاشت. دراینجا به نکاتی اشاره میکنیم که راهنمای خوبی برای انتخاب پارچه مبلمان به شما میدهد.
1. هیچ گاه یک پارچه مبل با طرح های بزرگ و شلوغ را برای یک اتاق کوچک انتخاب نکنید
2. برای اتاق های نشیمن شلوغ و پر رفت و آمد سعی کنید که از پارچه های مقاوم تر و بادوام تر، با تنالیته های خنثی و ترجیحاً تیره تر استفاده کنید.
3. رنگ های روشن تر معمولاً برای مبلمان کلاسیک تر و رسمی تر استفاده می شوند.
4. سبک خاص شما نیز می تواند در مبلمان تجلی پیدا کند. مثلاً می توانید مبلمانی را انتخاب کنید که کمی غیرمعقول به نظر برسد یا جزئیات خاصی در اجرای فریم و رویه کوبی آن وجود داشته باشد.
5. اگر چند سالی مایل به استفاده از مبلمان خود هستید، سعی کنید بیشتر از پارچه هایی با زمینه خنثی (انواع قهوه ای، کرم، خاکستری) استفاده کنید.
6. برای استفاده رنگی که دوست دارید در اتاقتان داشته باشید، می توانید یک یا دو تکه از مبلمان را با استفاده از رنگ یا یک بافت خاص از بقیه متمایز کنید. پارچه ای با رنگ قوی (نارنجی،قرمز،بنفش) را روی مبلی که فریمی با خطوط ساده داشته باشد، استفاده کنید و یا با استفاده از کوسنهای رنگی رنگ دلخواه خود را به مبلمان اضافه کنید
7. اگر از بافت یا طرح های متفاوت در پارچه مبلمان استفاده می کنید، سعی کنید با استفاده از رنگ های مشابه، آنها را به هم متصل کنید.
8. استفاده از پارچه مبلی های گلدار و طرحدار در اماکنی که پر رفت و آمد هستند باعث می شود که لکه ها فوراً به چشم نیایند و در لابه لای نقوش محو شوند.
9. پارچههای مخملی براق و پرزدار برای مبلمانی که قرار است در خانههای کوچکتر چیده شوند، بهتر است و فضای خانه را بزرگتر نشان میدهند. پارچههای مخملی مات و بدون پرز هم برای خانههای بزرگتر مناسبتر هستند.
10. اگر در خانه فرزند کوچکی دارید، بهتر است رنگ پارچه مبلتان را از بین رنگهای چرکتابی مانند کاراملی یا نسکافه ای و یا فیلی انتخاب کنید تا در اثر شیطنت بچهها مدام کثیف و نامرتب به نظر نرسند.
11. به طور کلی پارچههای مبلی یا ساده هستند یا طرح دار(منظور از طرح دار انواع گلدار و راهراه است). پارچههای ساده برای مبلمانی که قرار است در فضاهای کوچکتر چیده شوند، مناسبتر هستند و پارچههای گلدار هم مناسب فضاهای باز و بزرگ است.
12. شما میتوانید برای شکستن فضا و روح بخشیدن به محیط خانه، مبلمانی ساده با کوسنهای گلدار یا برعکس را انتخاب کنید.
13.شما میتوانید رنگ و پارچه مبل خود را با کفپوش، پرده و فرش و دکوراسیون داخلی خانه خود ست نمایید.

به تراکم پارچه مبل توجه کنید
اگر پارچه های رومبلی از تراکم خوبی برخوردار نباشند در نشتن و برخواستن ها یا در جابجایی یا کشش، یا قرار گرفتن اجسام تیز خراشیده می شوند و بمرور از زیبایی آنها کاسته شده و ازبین می روند. شاید این سئوال برای شما پیش بیاید کسی از جسم نوک تیز روی مبل استفاده نمیکند، درست است که ما اجسام را روی مبل قرار نمیدهیم اما این به این معنا نیست که لباس شما دارای دکمه یا تیزی نباشد. روی جیب بیشتر شلوار های جین دکمه هایی هست روی کیف خانم ها سگگ و وسائل تزئینی وجود دارد. کافی است بچه ای در خانه باشد و جسم نوک تیزی در دست داشته باشد که فاتحه مبل شما را بخواند پس خواهشا دید جتی و موقتی به خرید پارچه رومبلی نداشته باشید. بخاطر چند هزار تومان ارزان تر بودن خودتان را از مبل با کیفیت با پارچه محکم و زیبا محروم نکنید. برای اطمنیان بیشتر و با خاطری آسوده از پارچه مبلی آقای مبل دیدن فرماید.

برای تشخیص کیفیت بافت پارچه نیز دو راه به شما پیشنهاد می کنیم
روش نخست برای تشخیص کیفیت بافت پارچه این است که پارچه را چند بار و از چند جهت بکشید، پارچه ی مبلی که دارای بافت با کیفیت است کش نمی آید. البته فراموش نکنید که کش آمدن پارچه با نرمی آن فرق دارد.
راه دوم برای تشخیص کیفیت پارچه مبل، مقایسه ی آن با سایر پارچه های مبلی است. برای این کار پارچه ها را در مقابل نور قرار داده و کیفیت بافت پارچه ها را با هم مقایسه کنید.
البته در کشورهای اروپایی و آمریکا برای سنجش دوام و مقاومت پارچه های مبل از یک روش علمی استفاده می کنند. در این روش علمی که دابِل رابز (double rubs) نامیده می شود، سائیده شدن پارچه مبل بوسیله ی لباس افرادی که از مبل استفاده می کنند توسط دستگاه انجام می شود، بدین صورت که نمونه پارچه لباس برای چندین بار روی پارچه ی مبل کشیده می شود تا مشخص شود که پس از چندبار کشیده شدن پارچه لباس روی پارچه مبل، پارچه های مبل ظاهرشان را از دست می دهند. پارچه های مبلی که با بیش از ۱۵هزار بار تکرار این عمل ظاهر خود را از دست می دهند، پارچه های باکیفیت برای استفاده در مبلمان بشمار می روند. پارچه مبل هایی که با ۹ هزار بار تکرار این کار شکل ظاهری خود را از دست می دهند، پارچه هایی با کیفیت متوسط هستند. اگر تمیز نگه داشتن مبل و قابل شستشو بودن آن برایتان مهم است، روکش مبلتان را از جنس چرم انتخاب کنید. روکش چرم را می توان به راحتی و بوسیله ی یک دستمال شست. حتی برای جلوه و زیبایی بیشتر روکش چرم، می توان آنرا با روغن مخصوص چرم واکس زد و براق نمود.
